Kuşaklararası segmentasyonu abarttığımızı düşünüyorum.
Tıpkı bir zamanlar tüketicileri A-B-C diye segmente edip bir insanın kimi kategoride A, kimi kategoride C gibi davranacağını düşünemediğimiz gbi. Beymen’e giren insanın katiyen LC Waikiki’ye girmeyeceğini, tüm zenginlerin Lucca’da eğleneceğini düşündüğümüz gibi.
Z kuşağına UFO muamelesi yapmamız ve hatta bu mevzunun büyük bir ciddiyetle işlenmesi sonradan nasıl komik gelecek hepimize.
Z kuşağı ne ister? Z kuşağı ne yapar? Z kuşağı ne okuyor?
Burada iki problematik yaklaşım var. Birincisi Z kuşağı UFO değil, bildiğin genç!
Örneğin annelerimiz çok cahil olduklarından biz çocukken bizim Y kuşağı olduğumuzu bilemiyor ve bize bu jargonla hitap edemiyorlardı. Yazık…
Ancak şunu diyebiliyorlardı yine de:
Gençler televizyonu bizden hızlı çözüyor, gençler her şeyi çok çabuk anlıyor biz böyle değildik, gençler çok hızlı adapte oluyor…
Şaşırtıcı ve heyecan verici olmayan kısım şu ki, her jenerasyon kendinden öncekinin heyecanlı hayretini uyandırabilme yeteneğine sahip.
Bu yıllardır böyle sürüp gidiyor.
Hep dillendirdiğim bir kehanet olarak; çocuklarımız da bize ‘Anne ya ne salakmışsınız, kendi fotoğrafınızı çekip kendiniz mi paylaşıyordunuz? Sonra da beğensinler diye mi bekliyordunuz?’ diyecekler.
Bunun gibi başka şeyler de diyecekler.
Kuşakları paketleyerek hedefleme çabası, bir zamanların sosyoekonomik gruplarını paketleyerek hedefleme çabasının kılık değiştirmiş hali.
Eğer bu paketi alırsanız, Z kuşağının sıkılgan, değişken, hemen yenilik isteyen, sadece dijitalde yaşayan bir topluluk olduğuna inanırsınız. Oysa babası kendisinden daha hızlı sıkılan, doğa sporlarına kafayı takmış ve cep telefonuna yapışık yaşamayan birçok Z kuşağı var.
İstisnalar kaideyi bozmaz ama aynı şekilde, kitleler araştırma sonuçlarını konfirme edecek şekilde hareket etmezler. Genellemek işimize geliyor, raporlaması kolay olduğundan fazla deşmemek istiyoruz.
Z kuşağına yönelik, her saat yeni öneri sunan bilmemne aplikasyonu tasarlamak kolayımıza geliyor.
O sırada Z kuşağı değil diye hedeflemediğimiz birçok yaşı geçmiş ama ruhu Z kuşağı olan insanı boşuna dışarıda bırakıyor, birçok doğum tarihinden ötürü otomatik Z diye sınıflanan genci boşu boşuna hedefliyoruz.
İnsan gruplarını paketleme tutkumuz yüzeysel kaldığı ve kuşak adlandırması bir trend olarak gitgide kulaktan dolma bilgilerle ilerlediği sürece çok yanlış bir hedefleme yaptığımız kesin.
Konu Z, Y, X değil. Kadın erkek, çalışan çalışmayan, yüksek-düşük gelirli olmadığı gibi.
Konu katman katman insan. Ve biz işin kolayına kaçmaya çalıştıkça sadece kısa vadeli pazarlama planlarımızın hesap verilebilirliğiyle günü kurtarmış olacağız. Derine, karmaşık olana, ve gözden kaçırmaya meyilli olduğumuz karanlık köşelere fenerle girmemiz gerek. Bu sorumluluk marka yöneten ve insana dair iş yapanlar olarak tamamen bizim.