İçeriğe geç
Anasayfa » Networking her şeydir

Networking her şeydir

Okuma Süresi: 2 dakika

İster iş bulmak, ister daha fazla para kazanmak, daha doyumlu bağlar kurmak, Google’layarak bulamayacağınız bilgilere erişmek ya da yeni müşteriler bulmak istiyor olun, networking tek seçenektir.

Tek derken abartmıyorum, neden mi?

Yıllar içinde iş yaptığım, koçluk yaptığım, müşterisi olan veya müşterisi olduğum yüzlerce insan şunu tekrar tekrar kanıtladı: Çoğu insanın istediklerine ulaşamıyor ve asla ulaşamayacak olmasının sebebi, yerinden kalkıp diğer insanlarla tutarlı, açık, kaliteli bir bağ kurmayışı.

Networking halen bir ‘soft skill’ becerisi olarak görüldüğü için, yapmadığımızda kimse yüzümüze vurmaz. Bu yüzden de genellikle birçok şeyi ıskalamamızın nedeninin doğru networking yapmayışımız oluşunu kimse bize açıkça söylemeyecektir. Bunun yerine, ‘Birkaç yere daha CV gönder’ veya ‘instagram reklam bütçeni artır’ diyebilirler. Bunlar doğru yöntemlerdir ama insanlarla ilişki kurma ve sürdürme sanatına kendinizi adamadığınız sürece sizi ancak bir yere kadar götürecektir.

Birçok kez yanlış anlaşıldığı üzere networking ‘bir networking etkinliğine gidip kartvizitleri toplamak’ değildir. Karşınızdaki insanı gerçekten dinlemek, önemsemek, ilişkiyi sürdürmek için çaba göstermek, yüzeysel değil derin insani bağlar kurmaktır.

Networking ne değildir?

Bu konuyla fazlaca haşır neşir olan biri olarak, çok yaşadığım şahane kötü örneklerden birkaçını paylaşmadan geçemem.

Direkt iletişim kurmamak

5 yıldır hiçbir şekilde iletişiminiz olmayan biri sizi arar ve ‘Nabeeeer? Eeee neler yapıyorsun?’ der. Kibar ve kısaca cevap verip, hızlıca sadede gelmesini umarsınız. ‘Ee başka ne yaptın?’ diye lafı uzatır. Bir şey istemek için birini aramak bence hiç ayıp değil; ama bunu çaktırmamak adına samimiyetsizliği uzatıp önce ‘daha dün görüşmüş’ gibi yapmaya çalışmak karşıdakinin zamanını çalmak demek. Halbuki mertçe ve direkt olarak soruya girmek, inanın ki her zaman çok daha samimi.

Hiçbir çaba sarf etmemek

Yine geçende bu konuyla ilgili enfes bir örnek yaşadım. Benimle birlikte çalışmak isteyen biri bana ulaştı, CV’sini gönderdi. Çalışma modelimizi açıkladım, uygunsa memnuniyetle kendisiyle uygun projelerde iletişime geçeceğimi söyledim. Çok memnun olacağını, hatta bir gün benimle yüz yüze buluşup kahve içip tanışmak istediğini söyledi. Çok hoş. Ofisimin yerini söyledim, buralara geldiğiniz bir gün için organize olalım, dedim. Aldığım cevap şu oldu: ‘Ya ben oralara inanın hiç gelmiyorum, ben ise şu semtteyim, siz buralara gelince haber verin.’ Ne denebilir? Bir şey talep eden taraf ben değilim, karşımda ise daha henüz birlikte çalışmazken bir saatlik uzaklıkta olduğu için bir yere gelmeye ‘üşenen’ biri var. Tabii ki hiçbir zaman böyle bir işbirliği olmayacak.

Sürekli talepte bulunmak

Bence genel düşüncenin aksine, özellikle iş hayatında birilerinin birbirinden birşey istemesi, yardım talep etmesi son derece doğal bir durum, zaten sıkça da yaşanıyor. Fakat yardım istemenin adabının kaçtığı şahane örnekler var. En sevdiğim, geçende başıma gelen: ‘Ya senin kurumsal firmalarda çok tanıdığın var, bana bir liste yollasana onlarla ben bir görüşeyim.’ Spesifik taleplerde bulunmak ve bulunurken bunların aslında birer rica olduğunu üslupta unutmamak mühim sanat.

Bir etkinliğe katılmak

En sevdiğim ‘fake-networking’ tarzı. Kendimizi kandırmanın en şahane yolu. Bir etkinliğe gidip, orada yanındakinden başka kimseyle konuşmayıp geri dönmek. Networking için sosyal olmak, yeni ortamlarda bulunmak, eğitimlere söyleşilere buluşmalara gitmek şart. Hatta bunu düzenli olarak disiplinle yapmak gerek. Ama buradaki anahtar kelime ‘gitmek’ değil. Gittiğinde kaç kişiyle tanıştığın, kaç kişiyle anlamlı bir sohbette bulunduğun, dönüşte ilişkiyi devam ettirmek üzere onunla bağlantıda kalmak için adım attığın. Yoksa ‘çok yere gitmek’ ve ‘çok etkinliğe katılmak’ networking anlamında sıfır getiri sağlıyor.

 

Neden bu konuyu yazdım? Çünkü gözden çokça kaçırılan, ama aslında hayatı değiştirebilen bir güç networking. Kah üşengeçlikten kah çekingenlikten bolca ıskalanan bir mesele. Halbuki şu bir gerçek ki ne varsa insanda var. İş olsun, sosyallik olsun, her konuda aradığımız bağlantı ve cevaplar insanların arasında. Google’da değil, CV’de değil, uzaktan iletişimde değil. Dolayısıyla gerçekten çalışılması, alışılması ve acilen günlük hayata dahil edilmesi gereken bir sanat networking. Belki sizin çok daha iyi örnekleriniz vardır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir