2009 yılında Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum, 2013 yılında Sola Unitas’ta profesyonel koçluk eğitimimi tamamladım. O günden bu yana, koçluk yapmaya devam ediyorum. Koçluk yaptığımı çoğu ortamda söylemez hatta saklarım. Bunun sebebi, bu şahane mesleğin çok değersizleştirilmiş, kısa kursların yetkinlikten uzak mezunlarının eline bırakılmış, ve elini sallayanın insan psikolojisiyle oynama cesareti gösterdiği bir ortama dönüştürülmüş olması.
KOÇLUK SİSTEMİM
Koçluk sistemim, diğer koçlardan biraz farklı. Bu farklı stili tercih eden danışanlar, beni özellikle bundan dolayı tercih ediyorlar. Bu karşılıklı beklenti ve sistem uyumunu önemsiyorum, çünkü koçluk en iyi her iki taraf da aynı beklentiler içinde olduğunda çalışıyor. Benim sistemimin 3 kuralı şöyle:
1.Konsepti Önceden Belli, Sistematik Bir Akış
Seanslarımız ‘Bugün ne konuşmak istersin?’ diye başlamıyor. Bunun yerine, her bir seansın belli bir konsepti var. Bunu çok önemsiyorum, çünkü bu, en önemli konuların her birinin ziyaret edilmiş olmasını garantiliyor.
2.Görüşme Sonrası Raporları
Her bir görüşme sonrasında danışanlarıma, o görüşmeyle ilgili bir rapor gönderiyorum. Bunu çok kritik buluyorum çünkü üzerinden zaman geçse dahi dönüp bakabileceğiniz, kendinizle ilgili kaynaklarınız olmuş oluyor.
3.Ödevler ve Kaynaklar
Her görüşmenin sonunda danışanlarıma mutlaka bir ödev, ve okuyabilecekleri kaynak önerileri sunuyorum. İki görüşme arasında boş durmak bizim sistemimizde pek mümkün değil; görüşmelerin ‘haftada bir hoş vakit geçirilen 1 saat’ten çok öte olması için, bu disiplini danışanlarımdan rica ediyorum.
KOÇLUK VERDİĞİM KONULAR
Danışanlarıma her görüşmenin başında aynı şeyi söylüyorum. Konuşmaya ister çilekli pastadan, ister dün otobüsü nasıl kaçırdığından başlayalım; sonunda aynı kök noktalara varacağız. Yani keşfedilmesi gereken hangi paternlerimiz, davranış kalıplarımız, düşünce kalıplarımız varsa bizi her bir örnek, hareket, anı, oraya götürecek. Dolayısıyla, koçluğun aslında bir konusu olabileceğine inanmıyorum.
Kariyer danışmanlığı diye başlanan koçluklar, ilişki koçluğuyla bitebiliyor.
Özgüvenimi yükseltmek istiyorum diye başlayanlar, bana uygun olmayan bir iş yapıyorum ve kendime çok yükleniyorum’u ortaya çıkarabiliyor.
Dolayısıyla koçluğu konulara bölmeyi anlamlı bulmuyorum. Ancak yıllar içinde, danışanlarımın analizini yaptığımda, genellikle belli profillerle çalıştığımı görüyorum:
-Kariyer değişikliği yapmak isteyenler
-Terfi aşamasındaki yöneticiler / yönetici adayları
-Kendi işini kurmak isteyenler
-Önemli bir karar arifesinde olan öğrenci ve profesyoneller
-İçe dönükler
Özetle, benim koçluk skalam genellikle Kariyer, Karar Aşamaları ve İçe Dönüklük konularına odaklanıyor. Bu başka konularda koçluk yapmıyorum demek değil, ancak özellikle bu konular, yoğun olarak üzerinde çalıştığım konular.
Hiç ilgisi olmayan ama çok güzel sonuçlar aldığımız bazı örnekler ise, bir sanatçıyla sanatçı tıkanmışlığı üzerine yaptığımız uzun dönem bir çalışma; bir ev hanımının 45 yaşında iş hayatına atılma serüvenini adım adım oluşturmamız.
ÜCRET VE DİĞER DETAYLAR
Koçluk seanslarının en az 5 seans olmasını öneriyorum; bu en azından gerekli temel konuları kapsamak ve sonuç elde edilebilecek bir çalışma yapmış olmak için önemli. Ancak, ihtiyacınız ve kaynaklarınız doğrultusunda, daha az veya daha çok görüşme yapabiliriz. Şimdiye kadar hiç tek görüşmelik bir danışanım olmadı. Kabul etmediğimden değil, ama tek görüşmelik diye başlayanlar hep 5 görüşmenin gerekliliğini anlayıp devam ettiler. Bunu bir satış tekniği olarak değil, genelgeçer bir deneyim olarak belirtiyorum. Ücret bilgisi ve randevu için [email protected] (lütfen iki T ve bir L ile yazdığınıza dikkat ediniz) a mail göndermeniz yeterli.
KURUMLAR İÇİN
Kurumlar için koçluk seanslarını toplu olarak projelendiriyorum ve kurumun ihtiyacı doğrultusunda ilgili departmanla birlikte formülize ediyoruz. Detaylar için yine bana mail adresimden ulaşabilirsiniz.